Het Schuitwater, is een zeer gevarieerd natuurgebied rond een oude Maasgeul. De oude geul bevat open water, moerassige stukken, een plukje riet, moerasbos en vochtige graslanden. Hogerop liggen zandgronden bedekt met bossen, heidevelden, vennen en akkers. De weg van Melderslo naar Broekhuizen verdeelt de oude Maasgeul in twee delen: het Lottummer Schuitwater en het Broekhuizerbroek.
Door de oude Maasgeul stroomde vroeger wel water, maar toen de Maas minder water ging voeren, raakte de geul geïsoleerd. In en aan het stilstaand water vestigden zich moerasplanten, op de bodem vormde zich laagveen. De geul groeide geleidelijk dicht. In de 18e eeuw is het veen gewonnen om als brandstof te dienen. Zo is opnieuw open water ontstaan. Het Schuitwater is uniek omdat je er heel veel variatie hebt van zeer natte tot kurkdroge gebieden, in het Schuitwater vind je het allemaal. Het gebied is dan ook rijk aan bijzondere planten, paddenstoelen, insecten en vogels. In ieder seizoen is er volop te genieten. Voor een foto impressie klik Hier
In oktober 2003 zijn in de oude Maasmeanders in het Schuitwater bevers uitgezet. Het beviel de dieren daar klaarblijkelijk zeer goed, want in het voorjaar van 2004 werden meteen 3 jongen geboren. De eerste generatie is inmiddels overleden, maar de bevers blijven het gebied bezoeken.
Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer dat tevens het gebied beheert. Aan de noordkant vind je de droge gebieden, de oorspronkelijke Swolgenderheide. Hier is het beheer met kapprojecten gericht op het herstel van de oude heidevelden. Voor de elzenbroekbossen in het natte Schuitwater geldt: geen beheer is goed beheer. Het bos ziet er wild en oerachtig uit; het is dan ook spontaan gegroeid.
Het Maashotel is een mooi, rustiek gelegen Hotel met restaurant, pal aan de oever van rivier de Maas in Broekhuizen.
Het restaurant biedt een prachtig breed uitzicht op het water en haar groene oevers. Op de lunchkaart staan kleine lunchgerechten vernoemd zoals soepen en maaltijdsalades, maar ook warme gerechten met biefstuk of sliptongen.
De dinerkaart biedt een ruime keuze uit soepen, vis- en vleesgerechten die door Randy Zeegers en zijn team met veel zorg worden bereid. Met de aparte dessertkaart bent u verzekerd van een gepaste en verrassende afsluiting.
Prijsrange 3 gangen diner a la carte | €37,50 - €50,50 |
Pal aan de Maas ligt de luxe Vakantiewoning Aan de Maas. Vanaf uw eigen balkon ziet u de schepen voorbij trekken! Het is een heerlijke plek om te verblijven en het appartement is meer dan compleet ingericht met fijne slaapkamers, een zitkamer, keuken en geheel nieuw sanitair.
Het dorpje Broekhuizen, waar Vakantie aan de Maas ligt, is een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten en allerlei andere dagtochten. Aan de overkant van de Maas, bereikbaar met het veerpont, ligt het dorp Arcen. Beroemd dankzij de Hertog Jan brouwerij en de Kasteeltuinen.
Aan de rand van natuurgebied het Schuitwater treft u, verscholen tussen het groen, theetuin Vanilla op het prachtige landgoed De Roode Vennen.
In de serre, op het verhoogde en overdekte terras bevindt zich een thee- en koffieschenkerij. Bijzonder zijn de theekaart met diverse soorten heerlijke theeën en het huisgemaakte gebak. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van het seizoen en uit de regio of zelfs uit eigen tuin. Voel u uitgenodigd om op het terras of in de tuin rustig te genieten van een moment waarbij geur, smaak en omgeving samenkomen tot een zintuiglijke belevenis.
Voorheen stond deze theetuin bekend als De Roode Vennen, vanaf 5 april 2024 is de nieuwe exploitant Indy Nelissen, tevens eigenaar van patisserie Vanilla in Broekhuizen.
Op vrijdag 5 april opent Theetuin Vanilla haar deuren. Daarna zal de theetuin geopend zijn volgens onderstaande openingstijden:
Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: Gesloten
Donderdag:Gesloten
Vrijdag: 10:00 - 18:00u
Zaterdag: 10:00 - 18:00u
Zondag: 10:00 - 18:00u
‘Christophorus, komende vanuit het Oosten heeft hij de levensrivier doorwaad en zo een oeververbinding met het Westen tot stand gebracht.’
Aan de oevers van Broekhuizen zit de bronzen Christoffel op een boom van beton. Wie met de veerpont naar de overkant van de Maas vaart, komt op de oever van Arcen. Daar staan nog de twee voetafdrukken van de heilige, alsof hij de Maas echt heeft doorwaad.
Het beeld straalt dood en leven uit . Dood door uit te beelden het huidige melieubederf en leven door het takje uit de dode boom wat dwars door het dode lichaam van Christoffel tot leven komt. De kunstenaar is Matheu Knippenbergh uit Swolgen.
De route is eventueel in te korten door bij knooppunt 89 het veerpont te nemen naar het centrum van Arcen. Het veerpont is speciaal voor fietsers en wandelaars en vaart alleen in de zomerperiode.
Denk aan kleingeld voor de veerman!
Let op: bij hoog water staat een deel van de route blank, waardoor dat gedeelte van de route niet goed te lopen is (tussen knooppunt 58 en 57). Alternatieven zijn ter plaatse eenvoudig te vinden. Ook kan het plaatselijk behoorlijk modderig zijn. Denk daarom aan stevige wandelschoenen.
De route loopt over het KnopenLopennetwerk van Horst aan de maas. Een kaart is verkrijgbaar bij vele verblijfsaccomodaties, bij 't Plein/Toeristisch Infopunt Gezondste Regio in het gemeentehuis (Wilhelminaplein 6 in Horst).
Het laatste stuk van Arcen naar Broekhuizen was helaas niet begaanbaar.
We hebben toen via het voetpad gelopen.
GPS gaf het redelijk goed aan. Op het eind werden we door weiland gestuurd en was het lastig om te bepalen waar langs te lopen, vanwege hoog gras, stekels en bomen (ongeveer waar we overstaken bij een plas).
Omgeving was alleraardigst, maar vonden het niet heel speciaal (gelopen 31 juli).
Zorg dat je contant geld hebt voor de veerboot.
(Geen onderwerp)
naar 13.
Van knooppunt 58 naar 57 is niet echt duidelijk aangegeven; als hekje naar rijksweg in zicht komt links aanhouden/links afslaan. Grote stukken van deze route waren erg modderig; het advies om bij deze route stevige wandelschoenen aan te doen hadden we gelukkig opgevolgd.
Leuk was het om bij deze route twee keer een oversteek over
de Maas te maken met veer.