PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kastelenroute Zuid Horst aan de Maas

Kastelen prikkelen de fantasie.
Ze brengen ons naar een lang vervlogen verleden. De tijden van ridders, jonkvrouwen, edellieden, hofdames en lakeien. Op deze tocht maakt u kennis met de (voormalige) kastelen in de gemeente Horst aan de Maas. Laquais Frans is daarbij uw gastheer.

Een rijke geschiedenis
Het grondgebied van de tegenwoordige gemeente Horst aan de Maas kent een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen behoorde het toe aan het hertogdom Gelre. Het zuidelijke gedeelte van dit hertogdom werd ook wel het Overkwartier van Gelre ( ook wel Opper-Gelre) genoemd. Voor en na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) bleef dit Overkwartier lang in handen van de Spanjaarden. Na de Spaanse Successieoorlog (1702-1713) werd ook het Overkwartier bij de Vrede van Utrecht in 1713 verder gesplitst. Dit deel kwam onder de heerschappij van de koning van Pruisen en dat bleef nagenoeg de gehele 18de eeuw zo.  

Riddermatig erkend
|In 1724 stelde Pruisen een lijst op welke kastelen als ‘riddermatig’ golden, waarbij vooral op de Middeleeuwse situatie werd teruggegrepen en de toestand waarin een riddermatig goed zich bevond helemaal geen rol speelde. Dit pakte vooral goed uit voor oude kastelen, ook al waren ze een ruïne, terwijl jonge kastelen buiten de boot vielen. Op het grondgebied van de huidige gemeente Horst aan de Maas werden de volgende 10 kastelen als riddermatig erkend: Ter Horst in Horst, het Gebroken Slot, De Steeg en De Baersdonck in Grubbenvorst,  De Borggraaf en Kaldenbroek in Lottum, Broekhuizen en Ooijen in Broekhuizen, ’t Kasteelke in Meerlo en De Donck in Sevenum. 

Een bijzondere fietsroute
Deze fietstocht gaat natuurlijk langs deze kastelen, maar we waarschuwen alvast dat een groot aantal is verdwenen door brand, oorlog en sloop. De Franse Revolutie en het binnenvallen van de Fransen rond 1795 maakten een einde aan dit oude regime. Na de val van Napoleon in 1815 kwamen de kastelen in Horst aan de Maas in de nieuwe provincie Limburg te liggen. 

We hebben twee bijzondere kasteelroutes uitgezet, namelijk een Zuid- en Noord-route. Beide kasteelroutes starten vanaf KNP 88 in de Kasteelbossen in de buurt van de ruïne van het kasteel Ter Horst in Horst.  Bij het dagstrand van de Kasteelbossen is een parkeerplaats aanwezig (Tienrayseweg). U kunt de Zuid-route ook starten vanuit de gezellige dorpskernen van Grubbenvorst (KNP 81) en Sevenum (KNP76). Maak dan zelf even de knooppuntenroute weer rond.

Bij enkele kastelen kunt u de QR-code scannen voor meer unieke informatie en/of video over het kasteel. Deze staan vermeld in een speciale routefolder die verkrijgbaar is bij de Bruna boekhandel in Horst en diverse logiesverstrekkers en horeca in Horst aan de Maas.

Let op: diverse kastelen zijn privéeigendom. Wij vragen u om dit te respecteren en op een gepaste afstand te blijven.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Startpunt
Kasteellaan 1, 5961 BW Horst
Herkenningspunt
Parkhotel Horst (strandbad Kasteelse Bossen)
Lengte
45 km
Type
Knooppunten
KNP 88-87-75-44-36-76-42-41-40-83-81-82-89-54-53 (tot De Donck)-54-68-88
Road type
verhard
Parkeren
Kasteellaan 1 Horst en Tienrayseweg 5962 PA Horst

Route: 45 km

Bezienswaardigheden

Ruïne Kasteel ter Horst
Ruïne Gebroken Slot
Huize de Steegh
Kasteel Kaldenbroek

Hoeve Willem III

Hoeve Willem III is een van de koningshoeven die tussen 1903 en 1913 zijn gebouwd door de Maatschappij Helenaveen. Sinds 2000 heeft de Hoeve Willem III de status van Rijksmonument gekregen omdat deze…

Lees meer
Staakbonenroute
34 km | Hegelsom

Andere routes

32 km

Fietsroute langs de Maas

Oostrum

Lees meer
7 km

Blauwe bessenpad

Melderslo

Lees meer
15 km

Rondje Maas

Arcen

Lees meer
19 km

Mountainbikeroute De Schaak, Horst aan de Maas

America

Lees meer